Micaniet ofwel synthetische mica heeft een hoge diëlektrische weerstand

Mica is een natuurproduct dat bestand is tegen een constante temperatuur van 550˚C (smeltpunt ca. 1250 °C) en is bovendien enigszins tot volledig doorzichtig, afhankelijk van de kwaliteit. Het materiaal werd daarom vroeger vooral gebruikt als venster in een kolenkachel en in kerosinebranders.
Het heeft nog steeds industriële toepassingen in condensatoren, daarnaast worden mica isolatieplaatjes toegepast als elektrische en temperatuurisolatie van elektrische weerstanden en transistors.

Met name is mica nuttig bij kabels die bestand moeten zijn tegen brand. Door het gebruik van mica wordt kortsluiting dan voorkomen. Voorbeelden van deze toepassingen zijn te vinden in noodverlichting in gebouwen of op schepen.

Verder wordt mica nog gebruikt als glasbescherming voor kijkglazen en transparante peilglazen welke op hogedruk- en stoomketels zitten in de (meestal) chemische en petrochemische industrie. 

Mica wordt daarnaast verwerkt tot micaniet, een plaatmateriaal dat bestaat uit 90% micapoeder en 10% kunstharsbindmiddel. Deze zgn. synthetische mica heeft een hoge diëlektrische weerstand. Er worden ook ringen, buizen, busjes en allerlei vormstukken van gemaakt.
Het wordt ook veel gebruikt om verwarmingselementen van te maken door het met weerstandsdraad te omwikkelen.